Kymenlaakson hyvinvointialue valmistelee valtuustokausittain alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman, jotka kuvaavat väestön hyvinvointia, terveyttä ja niihin vaikuttavia tekijöitä sekä toteutettuja toimenpiteitä.
On tärkeää, että valtuusto pääsee näiden tavoitteiden toteutumista seuraamaan vuosittaisen raportoinnin kautta.
Enemmän huolettaakin se, miten me tämä tieto hyödynnetään. Onko mahdollisuuksia puuttua noihin tärkeisiin huomioihin.
Näemme, että päihteet vievät ennenaikaiseen hautaan väestöä, mutta kun samaan aikaan laiton kauppa käy Telegramissa ja päänsekoittajat saadaan kotiovelle, on tarpeen taikatemput asennemuutokseen. Monialainen yhteistyö on hyvä alku, miten jatketaan?
Kun pahoinvointia on useassa sukupolvessa pitäisi löytää keino puuttua helposti ja oikeaan aikaan. Kuka nostaa huolen esiin ja saa hakeutumaan avun piiriin? Kun resurssit vähenevät pelkään, että tämä jää toteamiseksi.
Nyt näemme, että on selkeät kohdat joihin puuttua, mutta kuinka me päättäjät mahdollistamme toimet. Meidän tavoitteenamme tulisi olla, että vuoden kuluttua vastaavassa raportissa näkyy miten näiden asioiden kanssa on edetty, meidän vastuullamme on vaatia, että on edetty. Meidän vastuullamme on resurssoida ja mahdollistaa toimet, jotta näiden asioiden kanssa on edetty.
Kymenlaakson maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2020–2025 menee viimeistä vuottaan. Onko hyvinvointi edistynyt? Ja mitä tapahtuu kun tämä kausi loppuu?
Toimia on tehty paljon ja ne näyttävät lupaavalle. Viesti kentältä on jotain muuta. Kuten hyvinvointikertomus näyttää on päihteiden ja pahoinvoinnin kanssa edelleen haasteita. Rikosilmoituksia on tehty nuorista niin paljon, ettei niitä ehditä käsittelemään. Kouluissa on väkivaltaa. Päihteet ovat osa koulupäivää yhä useammalle. Mielenterveyden ongelmat koskettavat aina vaan useampaa. Saadaanko tämä toimintamallit toteutettua oikeasti niin, ettei suunnitelmat jää paperille? Millaisen perinnön jätämme tuleville päättäjille kohti seuraavaa kautta?
18.3.2025 Kouvolassa